Je weet wellicht wat Kijfhoek is, maar voor de niet weters: het is een belangrijk rangeer terrein voor het Rotterdamse havengebied. En Eefhoek, daar ga ik het nu over hebben, want dat wordt belangrijk voor het rangeerterrein aan de Nijmeegsestraat.
Officieel heet die straat trouwens Nijmegensestraat, maar dat blijkt taalkundig helemaal niet correct te zijn. Het zal iedereen wel zijn opgevallen dat er in de hoek waar Eef zijn domicilie heeft, een tafel staat waaraan vaak en veel werd en wordt geknutseld. Dat noem ik nu de ‘Eefhoek’. De keuze voor dat woord hoef ik niemand uit te leggen, maar volgens Van Dale waren er nog genoeg andere synoniemen: hefhoek, erfhoek, eethoek, leefhoek, geefhoek, testhoek, weefhoek, zeefhoek en /of scheefhoek. Het blijft toch maar ‘Eefhoek, want er mag dus niets worden genuttigd aan die tafel, hoewel er ‘voeding’ genoeg beschikbaar is.
Inmiddels heeft dat apparaat bijna zijn voltooiing bereikt en kan hij worden gebruikt als meet- en programmeer tafel voor diverse soorten locomotieven, zolang ze op de tafel passen natuurlijk. Hier niet alleen voor het testen van door velen van jullie gevreesde of miskende digitale verhaal, maar deze tafel is ook zeker geschikt voor het ouderwetse (dat is mijn opvatting, phg) ‘gewone’ treingebeuren. Maar er zijn wel een aantal bijzondere functies op deze halve vierkante meter tafel beschikbaar. Alleen al bij het testen van ‘analoge’ (dus de ‘ouderwetse’) treinen is er al onderscheid tussen de gelijkstroom van zowat elke merk, en de wisselstroom loks van dat merk waar de puntjes niet op de i staan.
En dan zijn er een aantal digitale systemen nodig om vrijwel alles wat op de markt is te kunnen testen. En om digitale locs goed en volledig te kunnen programmeren, was ook een computer nodig, die inmiddels ook in de tafel is ingebouwd. Als we, zoals hier, al spreken van 6 verschillende systemen om te testen, zou je dan ook nog voor elk systeem een apart stuk rail moeten hebben, en dat in Z, N, TT, HO en dan nog een rollenbank. Dat is natuurlijk niet praktisch en er moest dus een omschakelaar worden gebouwd, om te voorkomen dat er een netwerk ontstond van kroonsteentjes, stekkertjes, krokodil klemmetjes enz. Die toepassing zou een bron van narigheid gaan vormen.
Goed, dus moest dat schakelsysteem dat allemaal oplossen. En bij dat omschakelen mocht er dus niets even tijdelijk met elkaar kunnen worden doorverbonden, om allerlei narigheid te voorkomen. Wel, die omschakelaar heeft zelf ook wat problemen opgeleverd, maar is nu een feit. En daarmee hebben we een meettafel waarop de volgende rails zijn aangebracht:
Rollenbank binnenkort ook geschikt voor N.
- – Z rail
- – N rail
- – TT rail
- – HO rail schakelbaar tussen 2 en 3 -rail.
Op die rails kunnen we diverse spanningen toevoeren;
- Digitaal MFX Märklin via Gleisbox/MS en later ook DCC als computer is aangesloten. Daarvoor is een door Rocrail ontwikkelde oplossing nodig, waarvoor ik ook een module heb gefabriceerd. Aansluitbussen op front voor externe trafo, voor het geval dat dit allemaal nog niet genoeg is.
- Digitaal ESU middels ESU programmer en computer.
- Digitaal middels Sprog en computer
- Wisselstroom trafo
- Gelijkstroom regelaar
Het schakelpaneel is ook voorzien van een voltmeter en een
stroom meter die zijn aangesloten aan het analoge gelijkstroom
gedeelte. Verder is er ook nog een decoder tester aanwezig, waarmee een digitale decoder buiten de lok kan worden getest. De bediening is zo simpel mogelijk gemaakt.
Op de foto is links het bedieningskastje zichtbaar waarmee kan worden gekozen met welk systeem we willen testen. Met alle verschillende systemen zou je gauw in de war kunnen geraken. Daarom is er hier voor gekozen een aantal drukknoppen te maken waarmee je eenvoudig kunt kiezen wat je wilt gaan testen.
Op de tafel is een beknopte lijst aanwezig waarop zichtbaar welke stroom bron je wilt gebruiken. Mocht er nog een keuze zijn,, die er niet opstaat: er is ook voorzien van twee stekkerbussen waarop je je eigen centrale kunt aansluiten. Zo kan die dus ook (met evt je eigen lok) op de tafel worden uitgeprobeerd. Computer is op internet aangesloten (via MSCD Wifi). In de Window10 computer zijn nu de volgende programma’s beschikbaar: (uitbreidingen zijn altijd mogelijk):
- JMRI
- ESU
- Rocrail
Op de foto is aan de rechterzijde ook nog een bedieningskastje zichtbaar. Daarin zit een apart bruikbare gelijkstroom voeding. Die kan nog voor diverse andere experimenten worden gebruikt. Velen van julie zullen daar weinig interesse in hebben, dus laat ik de beschrijving daarvan maar achterwege. Verder zit op de tafel ook nog een soldeerstation waarvan de soldeerbout aan de rechterzijde in een goede houder kan worden gestoken als hij is ingeschakeld. Denk bij gebruik hiervan wel eraan, dat dit gevaarlijk kan zijn voor al te nieuwsgierige
kinderhanden!
Kortom, een zo compleet mogelijk geheel die op een
moderne modelspoorclub niet mag ontbreken.
Peter Gilling